Ostatni w sezonie Normalsów TEATR OD KUCHNI

Lucyfer? Gombrowicz? Osiecka? Jezus? Aleksandra? Krawiec Motl? Kasjerka z Netto?  Nie! To Mirosława Żak. Nie ma sposobu, żeby krótko przedstawić tę postać wraz z jej wszystkimi talentami, zaletami, rolami i nagrodami, ale jesteśmy pewne, że nie musimy tego robić. Znana z nietuzinkowego głosu i ciętego poczucia humoru aktorka, zgodziła się podzielić z nami swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Zdradzimy, że jej tartę ze szpinakiem uwielbia i robi cały wałbrzyski teatr. Fartuchy w dłoń!

PRZEPISY Z MATEMATYCZNĄ PRECYZJĄ

boska-komedia-2010-byl-sobie-andrzej-na-zdj-miroslawa-zak-fot-bartlomi-800x533

 

Kremowa zupa z marchwi

Marechew- ½ kg

Cebula- ½ sztuki (mniejszej)

Masło- 20g

Rozmaryn- 1/8 łyżeczki

Tymianek- ¼ łyżeczki

Kurkuma- ¼ łyżeczki

Pieprz czarny- 1/8 łyżeczki

Sól- 1 łyżeczka

Woda- 1 l

1. Marchew i cebulę obierz i pokrój drobno.

2. Rozgrzej garnek na małym ogniu i rozpuść w nim masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją około           1 minuty. Następnie dodaj wodę i pokrojoną marchew. Gotuj pod przykryciem 20-30 minut, tak długo, aż marchew będzie miękka.

3. Dodaj przyprawy oraz sól i zmiksuj blenderem na gęsty krem. Możesz podawać ją przyozdobioną odrobiną śmietany i posypaną drobnymi kostkami grzanek.

Tarta ze szpinakiem i serem feta

1 ¼ mąki

100g masła

1 jajko

szczypta soli

zimna woda

450g mrożonego szpinaku

200g sera feta

100ml śmietany

4 jajka

1 łyżka masła

2 łyżki mleka

3 ząbki czosnku

1. Posiekać mąkę z miękkim masłem, jajkiem i solą, dodać wody (jeśli będzie trzeba). Zarobić na gładko, zagnieść kulę. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować masłem i wylepić ją ciastem (spód  i boki). Nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Ciasto ma się zarumienić.

2. Szpinak rozmrozić, poddusić z łyżką masła i mlekiem. Doprawić czosnkiem i lekko posolić (nie za dużo, ser feta jest bardzo słony. Ostudzić.

3. Śmietanę wymieszać z 3 jajkami, wlać do szpinaku. Fetę pokroić w kostkę i wrzucić do masy. Wymieszać lekko, część sera się roztopi, część zostanie w kostkach.

4. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie, wstawić do piekarnika na 30 minut.

Smacznego!

Cienie również życzą smacznego i zapraszają na ostatni teatralny weekend tego sezonu!!